Change background image
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Is there a sure fire way to self diagnose if I need a new dephaser pulley?

Discussion in 'Engine, Gearbox, Exhausts & Running Gear' started by Mister_G, Nov 10, 2010.

  1. Mister_G

    Mister_G

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    810
    Location:
    Nuneaton
    Car:
    RB FF 182
    Hi All,

    Got a big hunch that I may need a new dephaser pulley... sounds like a diesel etc... and theres no "kick", more of a flat spot at 5-6k. Still pulls nicely though. Idle is pretty smooth for a 1*2 etc... etc...

    I work 6 days a week, and have no holidays at all this year so I can't pop to see Fred, even though I'd love to, I'm sure his trained ear would tell me straight away whether to worry or not!! I've got money to get it replaced if needs be.

    I don't want to waste Freds time by booking it in (around Christmas if he's open as this is the only time I'm off! LOL), and it being fine... Is there any way to find out for sure if it's on its way out my self?
     
  2. Simf40

    Simf40 ClioSport Club Member

    Joined:
    Mar 21, 2005
    Messages:
    550
    Location:
    Ciren techy
    Car:
    V70 d5 beast
    is there a loud ticking/tapping noise form the top of the cambelt area at idle? does it do it when its cold/warm/hot?
    sticky tappets? injectors?
     
  3. hipwell

    hipwell ClioSport Club Member

    Joined:
    Mar 15, 2010
    Messages:
    1,382
    Location:
    rotherham
    Car:
    307 hdi - had a 182
    Does it only do it when cold? My dephaser sounds a bit grindy on a cold start but as soon as the oil has warmed up it sounds sweet as a nut.

    Has your car been mapped at all as that will loose you the kick at 5k itl just pull harder throughout
     
  4. Mister_G

    Mister_G

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    810
    Location:
    Nuneaton
    Car:
    RB FF 182
    Hi guys. Typical diesel sounding engine when cold/hot. I'll have a listen for a tappet noise!

    I don't think it's been mapped, I certainly haven't had it done.

    There is the occasional judder from the engine when idling on traffic, otherwise completely smooth idle.

    I might be just being paranoid but if it goes I'm knackered. Haha.

    I'm assuming from your replies there's no definate way to tell without getting a professional to take it apart and have a look?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  5. sideways danny

    sideways danny

    Joined:
    May 24, 2004
    Messages:
    9,430
    Location:
    Bedford www.519automotive.co.uk Please Call DON'T
    Car:
    ITB'd MK1
    if someone who knows what one sounds like listens they will know in seconds without taking it apart
     
  6. Simf40

    Simf40 ClioSport Club Member

    Joined:
    Mar 21, 2005
    Messages:
    550
    Location:
    Ciren techy
    Car:
    V70 d5 beast
    If you get a video of the noise would be very helpful or you can search you tube and find one on there to see if it's the same as yours
     
  7. Fred@BTM

    Fred@BTM

    Joined:
    Jan 21, 2002
    Messages:
    50,000
    Location:
    Birmingham
    Car:
    Lionel Richie
    you're only down the road, bob over and i'll have a listen
     
  8. Mister_G

    Mister_G

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    810
    Location:
    Nuneaton
    Car:
    RB FF 182
    Hi guys,

    I'll upload a vid soon.

    Do you open weekends Fred? I work Monday to Saturday. :-(

    Cheers.



    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  9. Jonny1*2

    Jonny1*2

    Joined:
    Jun 4, 2008
    Messages:
    8,880
    Location:
    Chorley, Lancashire
    Car:
    Powered by RSTuning
    Lucky bugg3rs in Abu Dhabi this weekend, but he's always working usually
     
  10. Gaz_

    Gaz_ ClioSport Club Member

    Joined:
    Aug 16, 2004
    Messages:
    15,903
    Location:
    Cheshire
    Car:
    Should be broken
    They are only noisy at idle when the oils warm............ also when revving the engine the noise disappears over 2k
     
  11. Fred@BTM

    Fred@BTM

    Joined:
    Jan 21, 2002
    Messages:
    50,000
    Location:
    Birmingham
    Car:
    Lionel Richie
    24hours a day mate, you say when and i'll be open
     
  12. Simf40

    Simf40 ClioSport Club Member

    Joined:
    Mar 21, 2005
    Messages:
    550
    Location:
    Ciren techy
    Car:
    V70 d5 beast
    heard this on a 172 a few months back, the owner didn't believe me when i suggested it as they just had the cambelt done, good job i walked away lol
     
  13. Mister_G

    Mister_G

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    810
    Location:
    Nuneaton
    Car:
    RB FF 182
    Awesome mate.

    I'll call you next week the being as your jetting off this weekend!! :-D




    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  14. Mister_G

    Mister_G

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    810
    Location:
    Nuneaton
    Car:
    RB FF 182
    Sounds about right. Noticed a lack of power recently above 5k as mentioned. Got a k&n cleaning kit on the way as it's due a good clean (dont know how many miles it's done tbh).

    Hopefully Fred will know what's going on.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  15. Mister_G

    Mister_G

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    810
    Location:
    Nuneaton
    Car:
    RB FF 182

    Just found this newly posted in the forum. Mine sounds like this... Don't like the look of the responses!!

    Sorry for pinching it who Evers it is.

    Sent from my iPhone using Tapatalk

    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  16. Jonny1*2

    Jonny1*2

    Joined:
    Jun 4, 2008
    Messages:
    8,880
    Location:
    Chorley, Lancashire
    Car:
    Powered by RSTuning
    Tell me about it. I've told the guy to go easy on me :confused:
     
  17. NEclio 172ph2

    NEclio 172ph2

    Joined:
    Aug 18, 2009
    Messages:
    214
    Location:
    Newcastle upon Tyne
    Car:
    172 +Scenic sport
    yeah thats my video m8 :cool: dont mind you using it if it helps sort this problem!!

    Noise is coming from left hand side, cambelt area and does not sound healthy!
    Also noticed this morning oil under the car also left hand side im guessing its come from the seal behind the dephaser but no real way of knowing without taking cover off
    I was going 2 make a new video in daylight but dont want even more oil spilling out now!
    Does this not seem too loud for the dephaser tho, i mean would could even cause it 2 make a noise like that :confused:

    http://www.youtube.com/watch?v=S1idXAHpd2M
     
  18. Mister_G

    Mister_G

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    810
    Location:
    Nuneaton
    Car:
    RB FF 182
    There's one on here louder that I saw. Hopefully Fred will see your post and comment.

    If it's anything more than dephaser mines going down the scrap yard... Lmao.

    Mines not leaking which is good! Didn't you get your belts done recently??


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  19. NEclio 172ph2

    NEclio 172ph2

    Joined:
    Aug 18, 2009
    Messages:
    214
    Location:
    Newcastle upon Tyne
    Car:
    172 +Scenic sport
    Yeah hope fred sees this lol

    belts only done 4k ago max. Probs where this problem has stemmed from

    If its not dephaser i will be breaking the car also lol
     
  20. Mister_G

    Mister_G

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    810
    Location:
    Nuneaton
    Car:
    RB FF 182
    I just gave my K&N filter a proper clean with the cleaning kit and that seems to have made it a bit nippier.

    I'll send you a message and let you know what Fred says mate.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  21. NEclio 172ph2

    NEclio 172ph2

    Joined:
    Aug 18, 2009
    Messages:
    214
    Location:
    Newcastle upon Tyne
    Car:
    172 +Scenic sport
    im suprised that made a difference tbh mate, especially if your dephaser isnt working correctly :confused: u still getting 5k kick thru the revs?

    Im not can totally tell its not kicking in, defos not getting the same pull after 5k
     
    Last edited: Nov 14, 2010
  22. Mister_G

    Mister_G

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    810
    Location:
    Nuneaton
    Car:
    RB FF 182
    Just feels as though it breaths a bit easier through the range. To be fair, I don't think the filters ever been cleaned it was black!! The amount of shite that came out of it was crazy!!! Lol

    Still no kick though, it definately used to be there!!


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  23. 182-Ross

    182-Ross

    Joined:
    Feb 15, 2011
    Messages:
    9
    Car:
    182 artic blue
    my 182 sounds exactly the same was it the dephaser?
     
  24. Mister_G

    Mister_G

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    810
    Location:
    Nuneaton
    Car:
    RB FF 182
    I'm afraid it was. Timing was also out.

    Sent from my Desire HD using Tapatalk
     

Share This Page